Tηλεόραση - εχθρός ή σύμμαχος για την ψυχική σου υγεία;

Βλέπεις τηλεόραση; Εγώ δεν μπορώ να πω ότι βλέπω συχνά γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν προλαβαίνω (οι γονείς εκεί έξω θα με καταλάβετε -  έχοντας 2 παιδιά)! Όταν φτάνει η ώρα να δω τηλεόραση καταλήγω να κοιμάμαι μετά από 10 λεπτά!!!

Οπότε και πολλές φορές όταν κάποιοι από εσάς μου αναφέρετε σειρές που μπορεί να παρακολουθείτε, τώρα ξέρετε ότι δεν έχω ιδέα για τις περισσότερες από αυτές!

Όμως όταν τελικά καταλήξω να δω επιλεκτικά κάτι στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, η αλήθεια είναι ότι το χρησιμοποιώ συγκεκριμένα σαν εργαλείο αυτοφροντίδας και ανακούφισης. Τί εννοώ με αυτό;

Γενικώς πίστευα και πιστεύω στην δύναμη των ιστοριών, και για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι πιστεύω ότι μια ταινία ή ένα βιβλίο μπορεί να σε εμπνεύσει, μπορεί να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πράγματα και ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι πάντα η μόνη λύση! 

Μάλιστα όταν ανακαλύψω κάποια ενδιαφέρουσα ταινία ή σειρά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να την προτείνω και σε εσάς! Μια, για παράδειγμα, αγαπημένη μου ταινία είναι το la familie belier, την θεωρώ συγκλονιστική και πολύ αληθινή όσον αφορά την διαφοροποίηση του παιδιού από την οικογένεια!

Και τώρα σε ακούω να με ρωτάς "καλά είναι δυνατόν να προτείνω να βλέπεις τηλεόραση, όταν η τηλεόραση πολλές φορές ακόμα και σήμερα συνοδεύεται με ένα αίσθημα ντροπής και στίγματος"; 

Φυσικά! Αρκεί να γίνεται με πρόθεση και επιλεκτικά!

Παρακάτω σου παραθέτω κάποια επιχειρήματα αναφορικά με την τηλεόραση και την χρήση της όσον αφορά την ψυχική μας υγεία!

 
1) Η τηλεόραση: ένα εργαλείο για να ερχόμαστε κοντά με περισσότερες ιστορίες 

Όπως ανέφερα και παραπάνω οι άνθρωποι μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε μέσα από ιστορίες. Μέσα από συζητήσεις και παραδείγματα έχουμε διδαχθεί τί σημαίνει να είμαστε άνθρωποι, είτε μέσα από τον προφορικό είτε από τον γραπτό λόγο. Οι ιστορίες έχουν την ικανότητα να μας διασκεδάζουν, να μας εμπνέουν, να μας προκαλούν, και να μας ακολουθούν μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Ίσως στο παρελθόν οι πρόγονοι μας να κάθονταν μπροστά από μια φωτιά, ένα τζάκι και να λέγανε ιστορίες; σήμερα αυτή η επικοινωνία έχει αντικατασταθεί από την τηλεόραση, καλώς ή κακώς... Η μορφή μπορεί να έχει αλλάξει αλλά η ανάγκη μας για ιστορίες δεν έχει αλλάξει... Έχουμε ακόμα την ανάγκη για ιστορίες, για οδηγίες, για διασκέδαση, για υποστήριξη, για σύνδεση, για καθοδήγηση... και εκεί προκύπτει η ανάγκη της επιλογής, της πρόθεσης και όχι απλά της κατανάλωσης...


2) Η τηλεόραση μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα διαφορετικό (καλύτερο) μοντέλο


Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει με κάποιο, όχι και τόσο λειτουργικό, μοντέλο στο κομμάτι των σχέσεων, το κομμάτι της επικοινωνίας και του συναισθήματος... Για αυτό και πολλές φορές όταν φτάνει κάποιος στο σημείο της θεραπείας του που χρειάζεται να δοκιμάσει καινούργιους τρόπους επικοινωνίας, τις περισσότερες φορές δεν ξέρει πώς να το κάνει... σε αυτές τις περιπτώσεις τα παραδείγματα συγκεκριμένων ταινιών ή σειρών μπορούν να καταλήξουν να είναι ιδιαίτερα επιμορφωτικά.

Μπορεί οι χαρακτήρες στις ταινίες ή τις σειρές να μην είναι τα παραδείγματα που έχουμε αντιμετωπίσει στην ζωή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα πιο λειτουργικό, διαφορετικό, επιθυμητό μοντέλο σχέσεων που μπορεί να επιθυμούμε!

3) Η τηλεόραση μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τί περνάμε...


Έχει τύχει να ακούσετε ένα τραγούδι και να αισθανθείτε ότι κάποιος κατάφερε να βάλει λόγια σε ένα δικό σας συναίσθημα ή σε μια δική σας εμπειρία; Έτσι και με τις ταινίες και τις σειρές - μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τί βιώνετε, να το δείτε καθρεφτισμένο σε κάποιον άλλον και να μπορέσετε να αρχίσετε να το διαχειρίζεστε. Όταν μπορούμε να ταυτιστούμε με μια ιστορία, αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολύ συμβολικά και να μας βοηθήσει ψυχολογικά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που νιώθουμε έτσι, ότι και κάποιος άλλος περνάει το ίδιο με εμένα...

4) Η τηλεόραση μπορεί να είναι η "συναισθηματική" βιταμίνη που χρειαζόμαστε σε δύσκολες περιόδους...


Πόσοι από εσάς έχετε δει "το παρά 5" πάνω από μια φορά; "Τα φιλαράκια" ή "το sex and the city"; Αυτές οι σειρές είναι το αντίστοιχο γιατροσόφι για πάρα πολύ κόσμο εκεί έξω! Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε την ανάγκη να δούμε κάτι που θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα όταν περνάμε μια δύσκολη φάση (ακόμα και αν το έχουμε δει ήδη πολλές φορές στο παρελθόν)! Το να ξαναδούμε κάτι που έχουμε δει έχει την ικανότητα να μας δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς!

5) Η τηλεόραση μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο πόνο - ή αλλιώς numbing...


Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η ζωή μπορεί να είναι πολύ πολύ δύσκολη... Και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, αυτό επαληθεύεται όλο και περισσότερο... σε ένα ιδανικό κόσμο θα θέλαμε να μπορούσαμε να αναγνωρίζαμε τα συναισθήματα μας, να μην τα θάβαμε και να έχουμε την ικανότητα να τα διαχειριστούμε. Εννοείται ότι αυτό προσδοκώ τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο με όλους εσάς, απο την άλλη όμως αναγνωρίζω ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, και ότι είναι αναπόφευκτο το numbing...

Οπότε τις φορές που μπορεί να χρειάζεται κάποιος να μειώσει τα συναισθήματα που νιώθει, τότε μπορεί η τηλεόραση ή οι σειρές να αποτελούν ένα πιο λειτουργικό τρόπο, απο το να καταλήξει να κάνει καταχρήσεις, self harm, κοκ. 

Ουσιαστικά μέσα από την τηλεόραση ή τις σειρές επιτρέπεις στην ψυχή και το νευρικό σου σύστημα να ηρεμήσει, κάτι που ενδεχομένως να μην ξέρεις ή να μην έχεις το κουράγιο να το κάνεις από μόνος σου...

Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που ζοριστείς μετά από κάποιο καβγά με τον σύντροφο σου και δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου δοκίμασε να δεις επιλεκτικά 10 λεπτά στο κινητό σου από κάποια σειρά... παρατήρησε μετά τί θα έχει συμβεί στα συναισθήματα που ένιωθες πριν κάνεις disassociate μέσα από αυτό που είδες...


Επαναλαμβάνω - το σημαντικό σε όλο το παραπάνω είναι η συνειδητή επιλογή να δεις κάτι που θα είναι καλό, ποιοτικό, και ελεγχόμενο!


Και για να σας βοηθήσω να επιλέξετε σωστά την επόμενη φορά θα ήθελα να σας ζητήσω να απαντήσω στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Ποιες σειρές και ταινίες μπορείτε να σκεφτείτε που μπορούνε να αποτελέσουν ένα καλό πρότυπο σχετικά με το ρόλο του πατέρα και της μητέρας?

  • Ποια σειρά ή ταινία μπορείτε να προτείνετε σε κάποιον που περνάει μια πολύ δύσκολη φάση στην ζωή του και έχει ανάγκη από νοιάξιμο, ανακούφιση, ασφάλεια και ξεγνοιασιά?

  • Ποια σειρά ή ταινία μπορείτε να σκεφτείτε να προτείνετε σε κάποιον που ενώ μπορεί να έχει περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια θέλει να εμπνευστεί και να αλλάξει πρότυπα ως ενήλικας;

Previous
Previous

Αφιερωμένο στους άνδρες της παρέας!

Next
Next

Τί είναι επιτέλους αυτά τα όρια;;;