Τι είναι καλό να ΜΗΝ κάνεις με τον ψυχολόγο
Έτυχε τις τελευταίες μέρες να έχω κάνει πολλά quick calls με potentially καινούργιους πελάτες και θυμήθηκα για άλλη μια φορά πόσο δύσκολη είναι αυτή η πρώτη επαφή με κάποιον που δεν έχει ξανακάνει ψυχοθεραπεία!!!! (Nα ξέρεις ότι μπορείς να μου μιλήσεις δωρεάν για 20 λεπτά για να αποφασίσεις αν θέλεις να προχωρήσεις με τις συνεδρίες ή όχι)!
Για αυτό και είναι καλό να είσαι προετοιμασμένος για την πρώτη επικοινωνία! Η ψυχοθεραπεία είναι μια ευκαιρία να έχεις το δικό σου ασφαλές μέρος να ανακαλύψεις και να δουλέψεις πράγματα για τον εαυτό σου μαζί με την βοήθεια ενός ουδέτερου ανθρώπου- του ψυχοθεραπευτή. Για αυτό τον λόγο ήθελα να αναφερθώ σε κάποια points που είναι καλό να μην κάνεις! Τα αναφέρω όχι για να κουνήσω το δάχτυλο αλλά περισσότερο για να σε βοηθήσω να έχεις μια πολύ εποικοδομητική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή και ως εκ τούτου και αποτέλεσμα σε περίπτωση που σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία!
1) Μην πεις ψέματα:
προφανώς ο θεραπευτής δεν μπορεί να μαντέψει την σκέψη σου αλλά ταυτόχρονα στην ανάγκη να καταλάβει περισσότερα πράγματα για σένα θα σου ζητήσει να του πεις παραπάνω λεπτομέρειες και εκεί μπορεί να καταλάβει αν λες ανακρίβειες ή αν προσπαθείς να κρύψεις κάπως τα γεγονότα... Αυτό μπορεί να καταλήξει να σου δημιουργήσει άγχος και πίεση γιατί θα χρειάζεται να θυμάσαι τί έχεις πει και αυτό σίγουρα θα σε αποτρέψει μακροπρόθεσμα να μπορέσεις να μπεις ουσιαστικά μέσα στην σχέση ανάμεσα σε σένα και τον θεραπευτή!
2) Παράλειψη σημαντικών πληροφοριών:
είναι παρόμοιο με το παραπάνω point αλλά σε κάθε περίπτωση αν δεν είσαι σίγουρος για το αν είναι απαραίτητο να αναφέρεις κάτι ή όχι, είναι καλύτερο να το αναφέρεις και να δεις πώς και αν μπορεί να χρησιμεύσει στην συζήτηση παρά να αποφασίσεις εξαρχής να μην αναφέρεις συγκεκριμένα δεδομένα...
3) Δεν υπάρχει λόγος να "δοκιμάσεις" τον θεραπευτή:
το πρώτο διάστημα της ψυχοθεραπείας ο θεραπευτής καλείται να μάθει πολλές πληροφορίες τις οποίες και είναι λογικό κάποιες φορές είτε να χρειάζεται υπενθύμιση ή επιβεβαίωση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σου δίνει σημασία ή ότι δεν νοιάζεται σε περίπτωση που κάτι δεν θυμάται. Δεν υπάρχει λόγος να μπερδεύεις τα δεδομένα για να τεστάρεις τί θυμάται και τί όχι... αν ξεκινάς με την ανάγκη να τον δοκιμάσεις ενδεχομένως να είναι καλό να σκεφτείς αν πραγματικά θέλεις να συνεχίσεις με την ψυχοθεραπεία ή αν δεν σου κάνει ο συγκεκριμένος θεραπευτής!...
4) Μην ζητάς συγγνώμη για πράγματα που μπορεί να αναφέρεις:
ο θεραπευτής δεν θα παρεξηγήσει αν πεις και μια κουβέντα παραπάνω και σίγουρα δεν θα το πάρει προσωπικά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορείς να είσαι αγενής ή και να τον προσβάλεις.
5) Μην αγνοείς τις προτάσεις που μπορεί να σου δίνει:
είναι σύνηθες κατά καιρούς ο θεραπευτής να σου προτείνει να κάνεις κάποιες "ασκήσεις" ανάμεσα στις συνεδρίες. Με τον τρόπο αυτό σε βοηθά να βάλεις σε εφαρμογή πληροφορίες τις οποίες μπορεί να έχεις αναφέρει κατά την διάρκεια της συνεδρίας και επίσης να σε βοηθήσει να είσαι συνεπής σε αυτά που θέλεις να αλλάξεις. Σε περίπτωση που κάτι σε δυσκολεύει είναι προτιμότερο να το συζητήσεις ανοιχτά από το να αποφασίσεις απο μόνος σου να μην το κάνεις...
6) Δεν χρειάζεται να πεις αναλυτικά τι έχει συμβεί μέσα στην βδομάδα:
ο κανόνας είναι ο εξής: αν έχει συμβεί κάτι σημαντικό ή σχετικό μέσα στην βδομάδα (με όσα έχεις συζητήσει με τον θεραπευτή) είναι καλό να τα αναφέρεις και να μοιραστείς τις συνδέσεις που μπορεί να έχεις κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα λες όλα με όλες τις λεπτομέρειες, μιας και η συνεδρία έχει διάρκεια 50 λεπτά συνήθως... Το ζητούμενο είναι να σου είναι ξεκάθαρο τί θα ήθελες να πάρεις απο την κάθε συνεδρία και να εστιάζεις σε αυτό!
7) Σημαντικές είναι οι συνδέσεις και όχι απλά οι πληροφορίες:
το να αναφέρεις απλά τί έχει συμβεί δεν βοηθάει ούτε εσένα ούτε τον θεραπευτή να καταλάβει τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου. Για παράδειγμα, μπορείς να αναφέρεις ένα περιστατικό που μπορεί να έχει συμβεί στην δουλειά, και είναι σημαντικό να σκεφτείς τί προσπαθείς να μοιραστείς μέσα από αυτό το παράδειγμα - θέλεις να μοιραστείς την χαρά σου, την απογοήτευση σου, τον θυμό σου, ή απλά το συζητάς έτσι για να περάσει η ώρα; Σε περίπτωση που δεν σου είναι ούτε και σε σένα ξεκάθαρο που θέλεις να καταλήξεις είναι καλύτερο να το πεις παρά να περιμένεις ο άλλος να καταλάβει από μόνος του ή να διαβάσει την σκέψη σου.
8) Μην ζητάς κατευθύνσεις:
παλαιότερα η επίσκεψη στον ψυχολόγο είχε πολύ να κάνει με τις κατευθύνσεις ή τις οδηγίες που περίμενες να πάρεις. Τώρα πια οι περισσότεροι ψυχολόγοι δεν λειτουργούν έτσι. Είναι λογικό και αναμενόμενο να χρειάζεσαι ίσως κατευθύνσεις το πρώτο διάστημα αλλά από ένα σημείο και έπειτα είναι απαραίτητο να μπορέσεις απο μόνος σου να ορίσεις τι θέλεις να κάνεις, γιατί διαφορετικά θα χρειάζεται πάντα κάποιος και εκτός θεραπείας να σου λέει τι να κάνεις, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό και λειτουργικό για σένα τον ίδιο.
9) Μην υποθέτεις οτι ο θεραπευτής έχει την ίδια γνώμη με σένα:
μην υποθέτεις ότι θα έχετε την ίδια άποψη επειδή τυχαίνει να δουλεύετε μαζί, καλύτερα να μην την έχετε για να μην μπλέκει ο θεραπευτής δικές τους δυσκολίες μαζί με τις δικές σου. Καλή η ενσυναίσθηση αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε και ίδιοι! Για αυτό άλλωστε είναι απαραίτητη και η εποπτεία για τον θεραπευτή - για να μπορεί να είναι ξεκάθαρος ότι δεν προβάλει πράγματα δικά του στις ιστορίες των πελατών του!
10)"Δεν νοιάζεσαι στα αλήθεια, το κάνεις για τα λεφτά":
Τέτοιου είδους σχόλια, είναι πολύ άδικα! Για να μπορέσει να δουλέψει μαζί σου κάποιος θεραπευτής πρέπει να μπορεί να δει κάτι καλό σε σένα, διαφορετικά θα του είναι αδύνατο να δημιουργήσει την οποιαδήποτε σχέση μαζί σου. Η πληρωμή αντίθετα έχει να κάνει ότι αμοίβεται για τον χρόνο του και τις γνώσεις του.
11) Μην περιμένεις να κάνουν διάγνωση στους φίλους σου ή την οικογένεια σου:
η θεραπεία είναι για σένα και μόνο για σένα! Προφανώς θα αναφέρεις πράγματα για τον περίγυρο σου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει διάγνωση σε αυτούς. Άλλωστε οτιδήποτε μαθαίνει το μαθαίνει μέσα από την δική σου αφήγηση, και για αυτό και είναι σημαντικό ένας θεραπευτής να μην δουλεύει με πελάτες που έχουν κάτι κοινό που θέλουν να δουλέψουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα δεν μπορεί να δουλέψει με 2 αδέρφια όταν ειδικότερα αυτά τα 2 αδέρφια έχουν θέματα μεταξύ τους, γιατί ο καθένας ξεχωριστά θα νιώθει ότι η σχέση του δεν είναι αποκλειστικά δική του, ότι ίσως χρειάζεται να φιλτράρουν τί θα συζητήσουν και ότι ο θεραπευτής μπορεί να έχει θέμα προτίμησης ανάμεσα τους, γεγονός που μπλέκει πολύ την θεραπευτική σχέση!...
12) Μην πας να αποδείξεις ότι η ψυχοθεραπεία δεν αξίζει τον κόπο:
είναι λογικό και αναμενόμενο να φοβάσαι την έκθεση και να είσαι αγχωμένος ίσως στην αρχή, αλλά ο θεραπευτής για να κάνει αυτή την δουλειά, ο ίδιος προφανώς πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο! Oπότε μην πας να αποδείξεις το αντίθετο μαζί του! Αν μπεις σε αυτή την κόντρα τότε ίσως να ήταν καλύτερα να σκεφτείς του λόγους που αποφάσισες να κάνεις ψυχοθεραπεία και γιατί θέλεις να μπεις σε αυτή την κόντρα; Αν δεν το πιστεύεις καλύτερο είναι να το σταματήσεις παρά να συνεχίζεις να πηγαίνεις για το δικό του χατήρι...
13) O ψυχοθεραπευτής δεν είναι φίλος σου:
o θεραπευτής δεν μπορεί να γίνει φίλος σου, ή σύντροφος σου!!!! Σε περίπτωση που αισθανθείς ότι αλλάζουν τα συναισθήματα, είτε τα δικά σου είτε του θεραπευτή, είναι απαραίτητο να σταματήσει η συνεργασία και να βρεις κάποιον καινούργιο θεραπευτή! Γενικά στην ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητο να υπάρχουν όρια, και για αυτό και είναι σημαντικό να είναι ξεκάθαρο εξαρχής να ξέρεις τί να περιμένεις και τι όχι!