Mύθοι γύρω από τις σχέσεις…
Είχα καιρό να γράψω για τις σχέσεις και ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ κάποια πράγματα μαζί σου γιατί βλέπω καθημερινά μέσα από την δουλειά μου πόσο μπερδεμένες είναι κάποιες έννοιες...
Οι σχέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής, ίσως από τα πιο σημαντικά, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ρητό ότι "οι σχέσεις της ζωής μας καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας"! Για αυτό τον λόγο όμως είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν οι τέλειες σχέσεις! Το να περιμένεις απο τον άλλον ή την άλλη να είναι ο ένας και μοναδικός, εκείνος/ εκείνη που δεν θα χρειάζεται να του μιλήσεις γιατί θα μπορεί να διαβάσει την σκέψη σου κοκ είναι ανώριμο και μη ρεαλιστικό. Ας είναι καλά οι ταινίες και οι ήρωες που έχουμε μεγαλώσει, αλλά οι σχέσεις δεν μπορούν να σταθούν χωρίς το δικό μας κομμάτι ευθύνης. Σίγουρα είναι σημαντικό να θέλει και ο άλλος/άλλη να είναι μαζί σου αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να ξεχνάς και την δική σου συμμετοχή και ευθύνη!
Από την άλλη όμως δεν σημαίνει ότι επειδή οι σχέσεις είναι δύσκολες ότι είναι αναγκαίο να ανέχεσαι μια κακοποιητική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα το να πίνει ο άλλος, να είναι βίαιος, να μην σέβεται τα όρια σου επειδή οι σχέσεις είναι δύσκολες! Αντιλαμβάνομαι ότι τα όρια είναι ρευστά και δύσκολα για τον καθένα ξεχωριστά αλλά είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να αξιολογήσεις ξεχωριστά την κάθε κατάσταση παρά να υπομένεις μια επιβαρυντική σχέση επειδή οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια!...
Επίσης οι καβγάδες δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν είναι καλή. Ίσα ίσα, ποιά σχέση δεν έχει ένταση; Ακόμα και με τους γονείς σου δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι ίδιος/ίδια, είναι δυνατόν να βρεις τον απόλυτο όμοιο σου σε μια σχέση; Να χαίρεσαι όταν τσακώνεσαι γιατί μέσα από αυτή την διαδικασία επικοινωνείς, παίρνεις πληροφορίες για τον άλλον, και σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για την σχέση σου (να φύγεις, να μείνεις, να προσπαθήσεις διαφορετικά - αν θέλεις φυσικά)! Από την άλλη αν τσακώνεσαι όλη την ώρα και αυτό κάτι λέει. Αξιολόγησε πώς έχει η κατάσταση και για οτιδήποτε δεν είσαι σίγουρος/σίγουρη μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια!
Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι η ανάγκη του προσωπικού χρόνου - το να είσαι διαρκώς κολλημένος/κολλημένη με τον άλλον μπορεί να φαίνεται το "ιδανικό" στην αρχή, αλλά είναι εξίσου σημαντικό από την πολλή αρχή της σχέσης να μπορείς να κάνεις πράγματα και μόνος σου/μόνη σου! Αλίμονο αν ταιριάζετε σε όλα και δεν έχετε διαφορετικές παρέες και ενδιαφέροντα!
Τέλος μην πέφτεις στην παγίδα ότι εσύ θα καταφέρεις να τον αλλάξεις τον άλλον/ άλλη, πχ "θα τον κάνω να θέλει να κάνει σχέση, ή θα τον κάνω να θέλει να κάνει παιδιά". Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη και παράλληλα θέλει τρελλή ενέργεια να πιστεύεις ότι μπορείς να επηρεάσεις τόσο πολύ κάποιον άλλον δίπλα σου, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθείς με το τί θέλεις εσύ παρά να χαλάς τον χρόνο σου στο να αλλάξεις τον άλλον για να σου ταιριάζει!
Γενικά είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που είχαν την τύχη να έχουν καλά πρότυπα δίπλα τους αναφορικά στο θέμα των σχέσεων, οπότε είναι πολύ λογικό να υπάρχει αγωνία, μπέρδεμα και η τάση για μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον άλλον/ άλλη. Εκεί όμως μπαίνει η προσωπική ευθύνη του καθενός, να ανακαλύψει ποια κομμάτια από την δική του ιστορία μπορεί να τον έχουν επηρεάσει (θετικά και αρνητικά) και να διεκδικήσει το δικό του πρότυπο στις σχέσεις, οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα ξεχωριστά!
Και όπως λέει η αγαπημένη Esther Perel "Love is a verb, not a permanent state of enthusiasm". (Άλλοι αγαπημένοι συνάδελφοι που έχουν ασχοληθεί με τις σχέσεις είναι το ζεύγος Gottman, η Dr. Alexandra Solomon, η Brene Brown, η Sue Johnson και άλλοι).