πρέπει να κάνω συνεδρία κάθε βδομάδα;

Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ στην συχνότητα των συνεδριών!

Πολλές φορές καινούργιοι πελάτες με ρωτάνε:

"Δεν θα ήταν εξίσου αποτελεσματικό να κάνω συνεδρίες κάθε 2 εβδομάδες αντί για κάθε βδομάδα; με αυτό τον τρόπο θα είχα και περισσότερο χρόνο να παρατηρήσω πράγματα ανάμεσα στις συνεδρίες, έτσι δεν είναι";

Mια από τις συχνότερες απορίες σχετικά με την ψυχοθεραπεία έχει να κάνει με την συχνότητα των συνεδριών και την ανάγκη να έχεις χρόνο να πηγαίνεις κάθε βδομάδα... αυτή είναι μια μεγάλη δέσμευση!

Για να μην αναφερθούμε και στο αντίστοιχο κόστος που δημιουργείται...

Εντούτοις, γιατί οι περισσότεροι θεραπευτές συμβουλεύουν τους πελάτες τους να κάνουν εβδομαδιαίες συνεδρίες? Γιατί όχι κάθε 2 βδομάδες?

Γιατί να χρειάζεται να κάνεις συνεδρία κάθε βδομάδα; 
 
Παρακάτω αναφέρω μια λίστα για τους λόγους που είναι καλύτερο οι συνεδρίες να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση!


Σύνδεση και συναισθηματική ασφάλεια

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι περισσότεροι θεραπευτές προτείνουν οι συνεδρίες να γίνονται κάθε βδομάδα είναι γιατί βοηθάει έτσι ώστε να γίνεται πιο ουσιαστική δουλειά. Oι εβδομαδιαίες συνεδρίες επιτρέπουν στο να δημιουργηθεί η απαραίτητη σχέση με τον θεραπευτή η οποία μπορεί να σου προσφέρει εμπιστοσύνη, συναισθηματική ασφάλεια και την υποδομή για μια πιο βαθιά εσωτερική διεργασία.
 

Ευκαιρία για μάθηση 

Μια βδομάδα είναι αρκετή έτσι ώστε ο πελάτης να δοκιμάσει να βάλει σε εφαρμογή τις πληροφορίες που πήρε από την συνεδρία, να δοκιμάσει να χειριστεί τα πράγματα διαφορετικά και παράλληλα να έχει την σιγουριά ότι οτιδήποτε συμβεί θα μπορέσει και πάλι σύντομα να το συζητήσει με τον θεραπευτή του και να πάρει feedback πάνω σε αυτά.


"Use it or lose it"

Όταν μεσολαβεί μεγάλο κενό ανάμεσα στις συνεδρίες, αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μείνουν στην άκρη θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί κατά την διάρκεια της συνεδρίας, αλλά επειδή μπορεί είτε να σε δυσκολεύουν είτε επειδή μεσολάβησαν και άλλα πολλά στην πορεία να μείνανε εκεί... στην άκρη! Υπάρχει επίσης πάντα η πιθανότητα να ξεπηδήσουν μηχανισμοί άμυνας οι οποίοι μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη την θεραπευτική σχέση και εξέλιξη της (όπως για παράδειγμα άρνηση ή προβολή της ευθύνης στους άλλους κοκ).


Εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια

Δεν είναι απαραίτητα εύκολο για όλο τον κόσμο να αρχίσει να μιλάει και να ανοίγεται στον θεραπευτή του. Μου έχει τύχει να έρθουν πελάτες στο γραφείο που τους είναι πολύ τρομακτική η ιδέα να ξεκινήσουν να μιλάνε και φαίνεται απαραίτητη η δική μου συμμετοχή και συμβολή έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει κουβέντα. Αντίστοιχα όσο μεγαλύτερα τα διαστήματα ανάμεσα στις συνεδρίες μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η αγωνία, η δυσκολία στην επικοινωνία και να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να επέλθει η σχέση και η πολυπόθητη αλλαγή!


Less to Catch Up On 

Όταν υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στις συνεδρίες αυτό πολλές φορές σημαίνει ότι δεν υπάρχει και αρκετός χρόνος έτσι ώστε ο πελάτης να μπορέσει τόσο να μοιραστεί τα νέα του αλλά και παράλληλα να μπορέσει να αποκτήσει μια πιο ουσιαστική ματιά απέναντι στα γεγονότα, τις αντιδράσεις και την ευθύνη που μπορεί να έχει σε σχέση με αυτά. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε ένα θεραπευτή με ένα φίλο; δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε τα νέα υπό την μορφή της ενημέρωσης και του "κουτσομπολιού" αλλά να υπάρχει και η δυνατότητα να εμβαθύνει κανείς και να κάνει τις συνδέσεις σχετικά με την συμπεριφορά του, τα βιώματα του, κοκ.


Slippery Slop

Oι συνεδρίες κάθε 2 βδομάδες μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν κάθε ένα μήνα, ή ακόμα και πιο αραιά... Ειδικότερα αν κάποιος αρρωστήσει, ή χρειαστεί να αναβάλλει κάποια συνεδρία για τον οποιοδήποτε λόγο... έτσι μπορεί να χαθεί η επαφή, η συνέπεια και η σειρά σε θέματα τα οποία μπορεί να είχατε ξεκινήσει να δουλεύετε μέσα από τις συνεδρίες...


Εφαρμογή και Επανάληψη 

Για να επιτευχθεί η αλλαγή χρειάζεται επανάληψη και feedback επί τόπου! Οι εβδομαδιαίες συνεδρίες επιτρέπουν τους πελάτες να βάλουν σε εφαρμογή αυτά που μαθαίνουν κατά την διάρκεια των συνεδριών και παράλληλα να έχουν την δυνατότητα να μπορέσουν να πάρουν feedback άμεσα από τον θεραπευτή.


Αποφεύγοντας Τα ίδια Λάθη 

Κακά τα ψέματα, η αλλαγή είναι δύσκολη... γιατί γενικά μας αρέσει το γνώριμο! Όταν πιεζόμαστε με κάτι, τότε είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται παλιές συμπεριφορές, και όταν μεσολαβεί μεγάλο διάστημα ανάμεσα στις συνεδρίες, ο πελάτης καταλήγει να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να αισθάνεται ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στον χειρισμό του, μιας και δεν έχει και την δυνατότητα του άμεσου feedback απο τον θεραπευτή!


Δημιουργία Συνέπειας

Τις περισσότερες φορές η αλλαγή επιτυγχάνεται στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις συνεδρίες! Τότε είναι που προκύπτουν καινούργιες συνδέσεις, συναισθήματα και αντιδράσεις! Αυτό αρχικά μπορεί να είναι πολύ καινούργιο και κάποιες φορές overwhelming! Όταν ξέρεις ότι πλησιάζει η ώρα της συνεδρίας και υπάρχει μια συνέπεια σε αυτή, αυτό από μόνο του μπορεί να σου δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας.

 
Η ψυχοθεραπεία είναι μια δέσμευση και αν πραγματικά επενδύσεις σε αυτή θα αξίζει κάθε προσπάθεια και χρόνο που θα καταβάλεις! Όταν αισθάνεσαι εξουθενωμένος, αγχωμένος και down, η εβδομαδιαία ψυχοθεραπεία είναι η πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική μέθοδος η οποία μπορεί να σου μάθει διαφορετικούς, περισσότερο αποτελεσματικούς χειρισμούς, χειρισμούς οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να χειρίζεσαι διαφορετικά θέματα τα οποία ξέρεις ότι έχουν την ικανότητα να σε κάνουν trigger...


Aν θέλεις να μάθεις παραπάνω για την ψυχοθεραπεία και τί εναλλακτικές υπάρχουν, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου!

Previous
Previous

the addiction tree

Next
Next

Είσαι Έλληνας. Πρέπει ο θεραπευτής σου να είναι Έλληνας;