10 Τρόποι Να Νιώθετε Καλύτερα Kατά Tην Διάρκεια Του Κορωνοιού

H πανδημία 

Είτε βρίσκεσαι στην Αγγλία, την Ελλάδα ή την Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού είμαι σίγουρη ότι ήδη έχεις ακούσει πάνω κάτω τις ίδιες ιστορίες, διαφορετικά νούμερα για ανθρώπους που έχουν νοσήσει και άλλα νούμερα που δεν τα έχουν καταφέρει…ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αλλάζει διαρκώς τις οδηγίες του, με προτεραιότητα να δίνεται στο social distancing, οι γονείς παραμένουν στα σπίτια τους παρέα με τα παιδιά τους, οι ώρες εργασίας έχουν, κατά περιπτώσεις, είτε αυξηθεί είτε μειωθεί σημαντικά, πολλές επιχειρήσεις κλείνουν, καθώς επίσης και οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευπαθείς ομάδες έχουν βομβαρδιστεί με την οδηγία να μείνουν σπίτι τους, αποφεύγοντας τις κοινωνικές επαφές κάθε τύπου. Η οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών και οικογενειών έχει επηρεαστεί και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες…

 

Αν αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει τον έλεγχο της ζωής σου, είναι επειδή τον έχεις χάσει, και είναι απολύτως κατανοητό και αναμενόμενο να διακατέχεσαι από τα αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα!
H αγωνία για το μέλλον και η καθολική αναστάτωση των καθημερινών μας συνηθειών έχει αναστατώσει τους περισσότερους απο εμάς, και η προσπάθεια εξήγησης, κατανόησης και ερμηνείας όλων όσων αντιμετωπίζουμε καθημερινά καταλήγει πολλές φορές να πέφτει στο κενό και να αισθανόμαστε ότι η πραγματικότητα είναι πιο σουρεαλιστική και απο τις χειρότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια…
Δυστυχώς όμως επειδή φαίνεται ότι η πραγματικότητα αυτή θα παραμείνει για αναμφίβολο διάστημα ακόμα, θα ήθελα να σου προτείνω κάποιες ιδέες οι οποίες θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις καλύτερα το άγχος που έχει προκύψει σε όλους εμάς εξαιτίας του covid -19.
  1. Επικεντρώσου στον αλτρουισμό που υπάρχει τριγύρω μας. Εγώ προσωπικά έχω δει και ακούσει για περιπτώσεις που γείτονες πήρανε πρωτοβουλία και ξεκίνησαν να ψωνίζουν για ηλικιωμένους που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, φοιτητές ιατρικής έχουν αναλάβει να προσέχουν τα παιδιά γιατρών που εργάζονται σε νοσοκομεία και δεν έχουν την δυνατότητα να φροντίσουν οι ίδιοι για τα παιδιά τους που είναι πια στο σπίτι, εταιρείες που είχανε περίσσευμα φαγητού αποφάσισαν να το προσφέρουν σε ευπαθείς ομάδες. Θυμάσαι να έχεις ξανά χειροκροτήσει μαζί με άλλους μαζί για τους γιατρούς του NHS για την προσφορά τους προς το ευρύτερο καλό των συναθρώπων μας? Αυτή η πανδημία βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας προς τα έξω!
  2. Αναγνώρισε την αξία της καινούργιας σου πραγματικότητας. Μέχρι πριν από μερικές βδομάδες η ζωή των περισσότερων από εμάς κυλούσε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, οι περισσότεροι από εμάς δεν προλαβαίναμε να αναπνεύσουμε… Εξαιτίας της πανδημίας αναγκαστήκαμε να κατεβάσουμε ταχύτητα, και να ξαναθυμηθούμε απλά να υπάρχουμε, χωρίς απαραίτητα να έχουμε πάντα κάτι να πετύχουμε, να ολοκληρώσουμε, να καταφέρουμε. Έχετε προσέξει ότι δεν ακούτε πια αυτοκίνητα έξω από το σπίτι σας? Έχετε προσέξει ότι έχουμε ζήσει τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες στο Λονδίνο? Έχετε ξαναδεί τόσο πολλές μέρες μαζεμένες με ήλιο? Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε το χρόνο να παρατηρήσετε αυτές τις στιγμές?
  3. Δημιούργησε δομή και ρουτίνα στην καινούργια σου καθημερινότητα. Ξυπνήστε ίδια ώρα κάθε μέρα. Ντυθείτε κάθε μέρα με καινούργια ρούχα όπως θα κάνατε αν πηγαίνατε κανονικά στην δουλειά σας. Δημιουργήστε μια καινούργια ρουτίνα τόσο για εσάς όσο και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Όταν ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε ότι έχετε έλεγχο της καθημερινότητας σας, αντί να αισθάνεστε ότι παρασύρεστε από μια ήδη πολύ διαφορετική καθημερινότητα, ειδικότερα όταν έχετε δυσκολία να ελέγξετε τα συναισθήματα σας… ειδικότερα, στις μητέρες της παρέας, θα πρότεινα να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα και για τα παιδιά σας και ζητήστε τους να σας πούνε πώς αισθάνονται για το πρόγραμμα αυτό, τί τους αρέσει και τι θα ήθελαν να κάνουν παραπάνω μέσα στην ημέρα.
  4. Περιόρισε τα social media σου. Ας είναι καλά η τεχνολογία που μπορεί να μας ενώνει αλλά παράλληλα μπορεί και να μας τρελάνει… περιορίστε τα social media και το πόσες φορές ακούτε τις ειδήσεις καθημερινώς. Όπως ο ιός είναι μεταδοτικός, δυστυχώς το ίδιο ισχύει και στον πανικό… ενημερωθείτε υπεύθυνα απο συγκεκριμένες εξιδικευμένες πηγές και μην ακούτε τί λέει ο καθένας… 15 λεπτά το πρωί και ίσως και την καθημερινή ενημέρωση απο τον πρωθυπουργό και τους ειδικούς το απόγευμα είναι αρκετά για να ξέρετε τί συμβαίνει.
  5. Καθιέρωσε κάτι καινούργιο στην ζωή σου. Κάντε κάτι που θέλατε να κάνετε μέχρι πρότινος και δεν είχατε τον χρόνο. Θέλατε να μάθετε μια καινούργια γλώσσα, να βρείτε χρόνο να ζωγραφίσετε, να διαβάσετε ένα βιβλίο? Διαλέξτε με ποιον τρόπο θα δώσετε σημασία και χώρο για τον εαυτό σας και για αυτά που σας ενδιαφέρουν.
  6. Προστάτεψε την ψυχολογία σου. Όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι… η αλλαγή είναι πολύ δύσκολη, και δεν ωφελεί πουθενά να αντιστέκεστε ή να κατακρίνετε τον εαυτό σας για την αγωνία, τον πανικό, την ανικανότητα να διαχειριστείτε το άγνωστο μπροστά μας που ξεδιπλώνετε… Οι πιο συνήθεις αντιδράσεις σε τέτοιους καιρούς είναι πένθος και αγωνία. Μην αναρωτιέστε πώς μπορεί να αλλάζουν τόσο πολύ τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας μέσα σε μια μέρα…μπορεί ξαφνικά να αισθανθείτε ότι κατακλύζεστε από αρνητικά συναισθήματα όταν νιώθατε ότι είχατε μια καλή μέρα… είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας και εκτιμήστε ότι κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε. Μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας το πώς αισθάνεστε, και αν δείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την αγωνία σας και ότι καταλήγει να σας ακινητοποιεί, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Ο ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί να μπορεί να αντιμετωπίσει στιγμές κρίσης και να σας βοηθά να αποκτήσετε και πάλι μια αίσθηση καλύτερης διαχείρισης.
  7. Φρόντισε τις σχέσεις σου! Social distancing σημαίνει κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας (2 μέτρα και πάνω) όταν είμαστε με κόσμο, αλλά επειδή είμαστε κοινωνικά όντα, έχουμε ανάγκη να νιώθουμε συνδεδεμένοι με τους άλλους τριγύρω μας. Μέχρι πρότινος προτιμούσαμε να στείλουμε ένα γραπτό ή ένα ηχητικό μήνυμα για να επικοινωνήσουμε, τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε και να ακούσουμε την φωνή των αγαπημένων μας προσώπων. Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο, γράψτε ένα email στο οποίο θα μπορέσετε να καταγράψετε και να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, για να μην πω, θυμάστε πώς είναι να στέλνετε ένα γράμμα στα αγαπημένα σας πρόσωπα?
  8. Μοιράσου καλοσύνη (χωρίς να μοιράζεσαι τον ιό)! Σίγουρα υπάρχει κάποιος γύρω σας που θα ήταν πολύ χαρούμενος να μάθαινε νέα σας και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα να μάθαινε ότι ασχοληθήκατε μαζί του. Μπορείτε να αλλάξετε την ημέρα κάποιου δείχνοντας λίγη παραπάνω σημασία από ότι μέχρι πρότινος.
  9. Ευγνωμοσύνη και πάλι ευγνωμοσύνη! Τις ημέρες που αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλό να συμβαίνει βγάλτε το σημειωματάριο σας και καταγράψτε όλα όσα περνάτε για δεδομένα, όπως για παράδειγμα ότι είστε καλά στην υγεία σας, ότι οι αγαπημένοι σας άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους, ότι έχετε την δυνατότητα να έχετε φρέσκο φαγητό κάθε μέρα, κοκ. Αναγνωρίζοντας τις απλές δεδομένες μας στιγμές μας βοηθά να μετριάσουμε το άγχος και την έλλειψη ελέγχου που αισθανόμαστε αυτές τις μέρες.
  10. Γυμναστική, χορός, κίνηση!!!! Τρώτε όσο πιο υγιεινά γίνεται, κοιμηθείτε νωρίς και ξυπνήστε νωρίς, βγείτε έξω όσο γίνεται και διαλέξτε τί γυμναστική θα κάνετε. Ποτέ ξανά δεν υπήρχαν τόσες δωρεάν επιλογές online για προγράμματα γυμναστικής, yoga, χορού, κοκ. Νους υγιής εν σώματι υγιεί…
To ξέρω ότι είναι κλισέ, αλλά πίσω απο κάθε κρίση δίνεται μια ευκαιρία και ο κορονοιός δεν αποτελεί εξαίρεση.. 
Το άγχος δεν είναι πάντα αρνητικό. Μας προφυλάσσει σε δύσκολες καταστάσεις, μας ενημερώνει ότι πρέπει να δράσουμε όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια απειλή. Επιλέξτε το πώς θα αντιδράσετε…όσο γίνεται… Σύντομα…τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Θα επιστρέψετε στην δουλειά σας και τα παιδιά σας θα πάνε πάλι πίσω στο σχολείο. Προσπαθήστε να είστε χαρούμενοι με τον τρόπο που διαχειριστήκατε αυτό τον χρόνο που σας έχει δοθεί…
Είμαι εδώ για σένα, για να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία, πάνω απ’όλα ανθρώπινα…

Περιμένω τα σχόλια, τα emails σας, προτάσεις για τρόπους που μπορώ να είμαι χρήσιμη σε μια τέτοια περίοδο.

Ευχαριστώ πολύ!

Speak Your Mind

*

65 York Street
London, UK W1H 1 PQ

info@evalychrou.com

08002494930 | 07591916146

Got Questions?
Send a Message!